Da odmah na početku razjasnimo nedoumicu: može li se Radensku piti direktno iz boce? Naravno da može! Uz sugestiju koja vam je dobro poznata: ako vas je više, svatko pije iz svoje boce. Ali danas je riječ o serviranju prirodne mineralne vode za stolom, kod kuće ili u restoranu i prilikom raznih prigoda.
Za početak, nikada ne nosite čaše koje ćete staviti na stol tako da prste stavljate u čašu. Čistoća čaše i vizualni dojam su važni. Staklena čaša mora biti bez mrlja!
Što je materijal stakla kvalitetniji i prozirniji, prirodna mineralna voda će izgledati transparentnije i sjajnije. Oblik čaše će dati i ukupan opći dojam. Na primjer, poslužena kao aperitiv, prirodna mineralna voda s mjehurićima u čašama za pjenušac izgledat će lijepo i otmjeno. Za svečani dojam, čaše na stalku su nepogrešiv izbor. I to posebno one kojima je otvor uži od tijela čaše, jer će bolje čuvati mjehuriće. Za svakodnevnu uporabu odlične su ravne čaše s višim stijenkama, kao i one koje se prema vrhu sužavaju, također radi čuvanja mjehurića što duže vrijeme.
Prilikom točenja prirodne mineralne vode, boca se drži za samo dno, s etiketom okrenutom prema gostu kojem se voda toči. Tako gost može vidjeti poznati natpis na etiketi: Radenska, Kraljevi vrelec.
U restoranu ili kafiću, prirodna mineralna voda trebala bi biti zatvorena u originalnoj boci i otvoriti se neposredno pred posluživanje. Važna informacija: prirodnu mineralnu vodu ne servira se s ledom, jer led remeti autentičnost njezina sastava. To se radi jedino u slučaju kad je led napravljen od iste vode!
Prirodna mineralna voda trebala bi se rashladiti na željenu temperaturu serviranja. Nije dobro da voda bude prehladna, a neće biti osvježavajuća ako je pretopla. Preporuke su od 8 pa sve do 16 oC. Za one koji žele znati više: istakanjem vode iz boce u čašu njezina temperatura povisuje se za 1 do 2 oC. Toliko za sada. Od srca, vaša Radenska!